free 3d modelling animation programs

Discussion in 'StarCraft 2 Maps, Replays, Modding' started by DoSrsCa88, Nov 13, 2011.

free 3d modelling animation programs

  1. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
    Does anyone know of any modelling and animation software like 3ds Maya that is free? I can't afford 3ds Maya or Max, they are too expensive.
     
  2. Fenix

    Fenix Moderator

    Joined:
    May 21, 2007
    Messages:
    6,769
    Likes received:
    11
    Trophy points:
    0
    I've never used it, but Blender is something that exists.
     
  3. EatMeReturns

    EatMeReturns Happy Mapper Moderator

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    1,731
    Likes received:
    11
    Trophy points:
    38
    From:
    Albuquerque, New Mexico
    Blender is what I have used, but I haven't gone in to animation yet so I'm not sure how well that aspect of it works. It works wonderfully otherwise. I haven't been able to find a plugin that lets me export to the file type that SC2 uses, but the last time I checked was a long time ago. I remember one person saying he would be making one soon, so that might be finished by now.
     
  4. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
    Okay, cool! Thank for that. I will try it.
     
  5. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
    I have downloaded it and installed it. Looks good. Something I ought to mention every time I start the program my anti virus says the program displays similar behavior to that of a keylogger program. Should I be worried or is that my anti virus over analysing it? Does your anti virus say the same sort of thing.
     
  6. EatMeReturns

    EatMeReturns Happy Mapper Moderator

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    1,731
    Likes received:
    11
    Trophy points:
    38
    From:
    Albuquerque, New Mexico
    My anti-virus hasn't ever complained about it, iirc. Did you get it from their official website?
     
  7. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
  8. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
    How do you export units, weapons or buildings out of SC2 and into blender and vice versa?
     
  9. EatMeReturns

    EatMeReturns Happy Mapper Moderator

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    1,731
    Likes received:
    11
    Trophy points:
    38
    From:
    Albuquerque, New Mexico
    I can't remember how I got the SC2 models in to it in the first place. They are probably available for download somewhere on sc2mapster.com.
     
  10. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
    I found a plugin called Blendm3 which support SC2 files. You need to get the newest release of Blender from http://www.graphicall.org for the plugin to work properly. I also heard that the animation part of it is not supported yet and is still being worked on for Blender. So unfortunately I won't be able to use new units I create in game until the animation part of it gets implemented.
     
  11. EatMeReturns

    EatMeReturns Happy Mapper Moderator

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    1,731
    Likes received:
    11
    Trophy points:
    38
    From:
    Albuquerque, New Mexico
    You can always just use their models as placeholders until your plugin is completely functional.
     
  12. DoSrsCa88

    DoSrsCa88 New Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    162
    Likes received:
    0
    Trophy points:
    0
    Does SC2 have it's own program inside the editor for animation sets? I know Unreal Tournament 3 does. Also what version of Blender do you have and what is the latest version?